pondělí 29. září 2014

Podzimní stereotypy co mě štvou

Koukám, že hatovací články mají největší návštěvnost. Inu když už nic jiného, tak lidi si vždycky rádi počtou o cizím neštěstí nebo tom jak někdo někoho naštval. Samostatnou kategorii jim zakládat nebudu, ale řekla jsem si, že alespoň jeden podzimní si dám.

Vy co mě čtete pravidelně, sledujete facebook nebo mě znáte, už asi víte o čem všem to bude. Ostatním přeju hezký čtení.


Podzimní bod číslo jedna, který mi extra pije krev jsou předražené svíčky. Oni mi tedy pijí krev celoročně, ale k podzimu svíčky patří a začínají se navíc propagovat i zimní edice. Všechny ty Yankee Candle, Bath & Body Works a podobně mě prostě uvádějí do varu. Proboha je to jen navoněnej vosk, takže nechápu tomu jak za to může někdo dát 300, 500 nebo 700Kč. Z cen na eshopu se mi fakt točí hlava. Tomuhle se dámy a pánové říká neskutečnej business.

Takhle si podzim představuje Primark

Podzim je taky období kdy se každoročně vrací rebelský look, punkový look, skotská kostka, těžký boty a další drsno věci. Takže každá správná žena co chce být in si musí koupit koženkového křiváčka a kostkovanou minisukni. Samozřejmě variabilitě se meze nekladou a dotyčná může mít třeba kostkovanou košili a černý kalhoty, důležitý je vypadat drsně, mít něco černého a něco kostkovaného a něco koženkového. Doprčic to nemůžou tyhle krutopřísné rebelky být takhle krutopřísné celý rok? To se fakt musí tvářit jen na podzim, že jsou tak drsný a temný, že serou malý netopýry?

hnědá paleta z http://www.coastalscents.com/ ideál na bektuskůl

Bektuskůl tutoriály mě serou tak strašně, že bych je možná dokázala přirovnat k předraženým svíčkám. Hele beru, že na některých školách jsou učitelé trochu přísnější a nemaj rádi když se jim děcka malujou, zvlášť asi na základce. Ale to je sakra jedno ne. Když už se ty smradi malujou a daj si s tim tu práci, tak ať je to vidět. Navíc by mělo učitele o dost víc zajímat co maj děcka v hlavě a ne na ksichtě. Malovat se nenápadně, jak se dementně česky říká nudně (patrně počeštěnost slovíčka nude - počešťování by bylo na další článek), mi vždycky přišlo poněkud zvrhlý. Jasně né každej má koule na to aby se odvážil nosit černý, růžový nebo tyrkysově zelený stíny. Ale točit tuny a tuny videí o tom jak se namalovat 50ti odstínama hnědé, to jako vážně?

Všiměte si umě uvázaného suchého šustí ke svíčce. Požárníci jásají.

Jak si zasrat vchod zbytečnostma (výzdobou) snadno a rychle

Na spoustě blogů se začínají objevovat podzimní kraviny typu blogerka v listí, listí sypající se na šťastnou blogerku, listím vyzdobený blogerčin pokoj, dýněma vyzdobený pokoj, vesele vyřezané dýně, napodobeniny dýní a listů ve všech podobách.....Jasně je podzim a aby jsme si toho všimli a nezapoměli na to, budem si tím zasírat celej byt a fotit tuny odpadních fotek jak se válíme v tom mokrém nebo špinavém listí. Možná by někdo namítl, že jsem zbytečně pesimistická a nemám podzim ráda. To je omyl, mám podzim ráda, ale nějak nevidím potřebu si neustále připomínat co je za roční období. Proč se ty bábovky nefotí na jaře se sněženkama a neválej se v první mokrý trávě, proč se v létě nerozvalej na rozpálenym chodníku nebo uschlý louce? Protože to není tak cool jako to blbý barevný listí.


Nemám ráda Lush, celoročně a nejen na podzim. Přijde mi to příliš převoněné a drahé. Možná, že když to někomu voní, tak šampón nebo mýdlo za 150 a víc Kč za 100g není nic tak děsného. Jenže dát to za nějaký bath bomb který se vám rozpustí po jednom použití? To je hodně ujetý. Možná že neznám nějaký imba trik, třeba se ty drahý rozpustný píčoviny nerozpouští najednou, ale lámou se na kousky. Jenže i tak mi to přijde poněkud drahé.




Jako jediné plus na podzimu shledávám to, že všichni blbnou s Halloweenem, takže alespoň jeden den v roce se odváží se namalovat trochu víc než jen hnědě a obléct se tak jak by se chtěli třeba oblékat, ale je jim to blbý. Proč jsou asi tolik populární různý sexi oblečky nebo převleky za prostitutku?
Navíc ty dekorace!....pominu-li dýně. Mé gothické srdíčko plesá nad spoustou gumových netopýrků, cupcakama s nakreslenou pavučinkou, marcipánovýma hrobečkama, lebkovou výzdobou domovů, všude spousta levných svíček, pavučin, duchů, prostě krása.

Samozřejmě, že teď se na mě sesype vlna komentářů o tom jak je to všechno skvělý a že jen závidím, protože na to nemám. No možná, že na některé věci nemám, ale u některých by mi těch prachů fakt bylo líto. Předražený kraviny si fakt kupovat nemusím. Stačí mi i svíčka z IKEA a mýdlo z DM. Troše občasného luxusu se nebráním, jen u toho raději používám mozek protože mám svý prachy ráda.

Takže tolik k podzimnímu hatelistu. Klidně mi do komentů napište co sere vás, co vám přijde naprosto blbé, dementní nebo předražené (mimochodem za mě jsou to i plátýnkové masky dražší než 20kč, ale to je zas na obecný hatelist).

16 komentářů:

  1. Co se outfitu týče, tak pro mě je podzim synonymem pro příliv hořčicové barvy. Je toho tak moc, že se mi to až nelíbí a přesto po jedněch takových punčochách toužím. Jako totální děs beru letošní podzimní kolekci H&M, kdy všude přítomná slečna na plakátech ve městech viz. https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1600981_10152336926135913_3595305494160357000_n.jpg?oh=187ba680c05463ba087ad5699cc54982&oe=54B47435 vypadá jako by vylezla z amerického vězení nebo káznice a rádoby to zamaskovala páskem. Kýčovité rádoby romantické fotky s listím mi také trhají žíly. Letos poprvé slavím Halloween tedy máme tématickou party ku příležitosti kolaudace bytu a tak se těším až budu vytvářet tématické jídlo apod. Jinak mám podzim ráda ale z vlastních soukromých důvodů a taky kvůli kalužím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tak tuhle slečnu jsem taky zaznamenala. Je mi úplně jasný jak tyhle průsvitný montérky budou vypadat na průměrný český bábovce. Pak je ještě dobrá taková ta slečna na kole z plakátů CA. Ta jednou rukou snad drží deštník, druhou zkouší jestli prší a už chybí jen ta fotka po tom co spadne na hubu.

      Vymazat
  2. Jestli mě něco z tohodle sere, tak jedině halloween a všudypřítomné dýně a ostatní pičičárny, s naší tradicí to má pramálo společnýho a není na tom ani nic cool :)) předražený svíčky mě nechávají chladnou, stejně tak blogerky v listí :)) sleduju trochu jinou skupinu blogerů, takže o to vlastně ani moc nezavadím.
    Navíc mám podzim ze všeho nejradši, i s těmi hromadami listí, sychravým počasím a melancholickou náladou :) je to pro mě nejkrásnější období v roce, kdy není ani zbytečně vedro, ani hnusná zima. A všude to hýří barvami (někdo by mohl namítat, že podobně krásně může vypadat rozkvetlá jarní louka....ale co všechny ty výkaly, co se vynoří zpod sněhu, že?) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My doma vlastně halloween neslavíme, za to slavíme dušičky. Tedy jestli se to dá nazvat slavením, spíš dodržováním asi. Jdeme na Vyšehrad na hrbitov zapálit manželově babičce svíčku, projít se po hřbitově, zajdeme i do kostela a jdem zase domu.
      Mám hrozně ráda tu atmosféru hřbitovů na dušičky. Všude jsou svíčky, všechno je upravené a nazdobené, krásně to všude svítí. Trochu mi to připomíná vánoce akorát není taková kosa.

      Vymazat
    2. Přiznám se, že zrovna Dušičky jsou pro mě zhmotněním pokrytectví. Příbuzní, co na hřbitov celý rok nepáchnou a na zemřelého si ani nevzpomenou, se najednou můžou přetrhnout, kdo u hrobu zapálí víc svíček a nechá větší věnec s plastovejma blbincema. Mám strašně ráda atmosféru podzimních hřbitovů, ale Dušičky jí vyloženě kazí.

      A co se týče podzimních "klišé" v oblékání - loni jsem si jedno pořídila. Kostkovanou sukni a tahala jsem jí nejen celý podzim, ale i zimu a jaro, než začalo být moc teplo. Byla jsem překvapená, jak báječně se v ní cítím. Akorát napřesrok budu muset sehnat jinou, nebo si podobnou ušít, protože už bude holka asi dost jetá, podobný režim jsem najela i letos:D
      Katka

      Vymazat
    3. Tak slavit naše Dušičky, to už je jiná :) pro někoho je to možná pokrytectví, ale vždycky záleží na tom, jak se k tomu přistupuje. Já tedy s rodinou už k hrobům nechodím, protože to pro mě žádný duchovní význam nemá, ale hřbitovy jako takové mám díky jejich atmosféře taky velmi ráda :) je to možná lehce morbidní, ale co už...
      Navíc máme u nás na vesnici opravdu krásný starý hřbitov s obrovskými náhrobky :) a o některé se už nikdo léta nestará, prostě nádhera :)

      Vymazat
    4. Hele, nelži Halloween je pohanskej svátek. Má to s náma společnýho víc než si myslíš. Trochu studuj, hitomi!

      Vymazat
    5. A má cenu slavit "pohanskej" svátek, když větší část čechů jsou nevěřící a zbytek křesťani? K pohanům se tu fakt moc lidí nehlásí. Já mám ve vzdálených známých jen jednoho a za celý život jsem se setkala tak s 10ti.

      Vymazat
    6. Jaromire: studuji a znám jeho původ, vím, že je to keltský svátek, jenže tady byly tyto tradice nahrazeny křesťanskými a halloween jako takový se pak slavil spíše v USA a v anglosasských zemích. Jelikož si myslím, že základy naší kultury jsou spíše vystaveny na křesťanských tradicích, jsou mi dušičky bližší. Navíc teď je to spíše o té módě a stylizaci, než o svátku samotném. Příště bych ocenila nesoudit mé vzdělání na základě několika zhuštěných myšlenek ;)

      Vymazat
  3. Náhodou, mě se podzimní móda líbí – chvíli přetrpím, že najednou všichni nosí to, co já po celý rok, a počkám si do zimních výprodejů, kdy to jde zase všechno pryč a nakoupím si O:)
    A stěžovat si na dýně, co teprve ti mikulášové v Kauflandu a vánoční dekorace v KIKu a podobných obchodech! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Neslavím Halloween, neslavlavím Dušičky a celkově na hřbitov nechodím vůbec. Zkrátka to tam nemám ráda. Ale halloween jako takový se mi moc líbí, ty nechutně kýčovité věci kolem, již zmíněné dýně, netopýři, pavučiny, tématická kuchyně, prostě cokoliv na tomhle americkém svátku se mi páčí. :)
    Co se týče celkově podzimu, je to moje nejoblíbenější období (i se zimou). Všichni z rodiny mě za to hejtujou, že jsem cvok, ať se podívám ven, jak je tam hnsuně a jaký maj lidi depky. Upřímně je mi u pr* jaký mají lidi depky, a jak ne/snáší tahle období. Není moc zima, a není teplo. Ne vždy je všechno dokonale barevné a většina dní proprší nebo je mlha, ale neznám nic lepšího, než po takovém sychravém dni přijít domu, převlíknout se do pohodlného oblečení, sednout si s čajem k telce/knížce/v někoho případě i pc, zapálit si svíčky z ikei (ne, yenkee candle jsou prostě předražený, ať si každej říká co chce), a prostě mít jen radost z toho, že jste doma v teple a v klidu. :D Takhle podzim vidím já.

    OdpovědětVymazat
  5. Svíčky jsou mimo mě taky, ale přítelova teta nekupuje žádné jiné, budu se jí jednou msuet zeptat, co ja na těch Yankee tak dokonalého. Možná vydrží hodně dlouho a vyrovnají se 10 levným? Co se týče Lushe tak mně víc vadí jejich trochu rozporuplná prezentace - tváří se děsně hippie a eko, ale parabeny ládují skoro do všeho. Za stejnou cenu si můžu pořídit značky, které mají složení mnohem lepší. Ten zbytek naopak beru - recyklace kelímků, eliminace obalů apod. Ale zrovna v jejich případě mi přijde, že za cenou stojí z velké části image a ne až tak moc náklady na eko friendly business.
    Jinak podzimní barvy mě taky tak moc neberou, stejně tak punk. Ale občas se najdou fajn věci, co mají spojitost s nějakým míň profláklým a opakujícím se trendem. Třeba v Koreji v létě letěly boty na gumových platformách s širokými pásky. A teď ve Švédsku jsem ve slevě klofla podzimní kotníkové boty s identickou platformou (pro zasmání - no name z Koreje vydržely 2 měsíce denního nošení bez poskvrny a ty Švédské, co stály dvakrát tolik a jsou z Dinska, po prvním nošení začaly mít žmolky gumy na podrážce) a tlustými pásky přes kotník - tak jsem po nich hned skočila, protžoe to je zimní verze toho, co jsem měla v létě. Jen to nebudu kombinovat s tartanem a koženkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. YC krásně voní. Skutečně Ti provoní byt a není to jak smrad z chemičky. Ty prachy jsou přes čáru o tom žádná, ale ta vůně je hezká.

      Vymazat
  6. Jaromire, jednou ti ten rozkrok chytne30. září 2014 v 23:49

    Že bys záviděla si nemyslím, ale celkem ti nezávidím tu nasranost :D. Možná nejsi, ale zní to tak. Neřeš, nepřepínej, no tak ať se blogerka zasype listím a Yankee Candles jsou fajn. Co dneska není business? :) Kliiid.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň ale tohle už zavání trochu čecháčkovským přístupem který fakt nemám ráda. To jako nikdo nesmí mít na něco vyhraněný názor? Samozřejmě že nechodím do obchodů a zuřivě neničím stojany se svíčkama, nepostávám s transparentama na náměstí, jen je prostě nemám ráda a napsala jsem o tom.
      S takovým tím trapným strachem projevit názor, o něčem se bavit jinde než v hospodě, nedejbože nesouhlasit s davem, se setkávám dnes a denně. Hlavně kliiiid a nohy v teple, vždyť ono se to nějak udělá, tak špatně přece neni. Jo jasně a proto jsme kde jsme. Proto tu máme tolik lidí co si raději nechá srát na hlavu a nechá se očůrávat dnes a denně od kohokoliv včetně vlády. Pěkně nevybočovat, chodit do nudné a špatně placené práce, kouknout se na telku, dát pivo, zanadávat jak se máme špatně a jít spát. Ne děkuji, já raději budu projevovat svůj názor a stát si za ním.

      Vymazat