pátek 23. srpna 2013

Kuchyňské roztomilosti

Řekli jste si o to, máte to mít. Vařím ráda a baví mě to, proto jsem v kuchyni docela často a mám spoustu zbytečných, ale roztomilých věcí. Nevidím totiž jediný důvod, proč bych měla používat něco ošklivého a obyčejného, když mohu mít něco co mi bude dělat radost pokaždé když s tím budu pracovat.


Na hromadné fotce je toho celkem dost, ale asi ne tak hezky viditelně aby bylo pochopitelné co je co. Takže dál si uděláme malého průvodce s haldou obrázků.



Největší a asi nejviditelnější prvky jsou Bento boxy. Ten s Rilakkumou je můj. Má dvě patra, z toho jedno dělené posuvnou přepážkou. Příbory a hůlky ve vrchní části drží dobře a jsou praktické i když dost malé, jako evropanovi mi bohužel chybí nůž. Velikostně je tenhle bento boxík určený hlavně pro hladovější děti a nám ženám taky stačí.

Miffy bento box je skutečný obr. Vejde se do něj 1200ml. Je mého hladového muže. Občas se do něj vejde i oběd na dva dny. Je dvoupatrový, patra ale nejsou pevně oddělená jako u Rilakkumy. První patro je nižší a slouží spíš na dezertíky nebo trochu zeleninky. Je v něm umístěna Miffy lzička, která bohužel občas překáží když se tam pokouším narvat větší dezert.


Různá napichovátka a zdobítka do Bento boxů. Všechny fakt nemělo smysl fotit, takže tohle je jen taková ukázka. Jídlo se tím dá jednak upevnit k sobě a jednak dozdobit. Silikonová travička slouží k oddělení různých druhů jídla a dozdobení.


Nádobky určené na separaci jídla, různé tuhé minidezerty, omáčky a dipy a vlastně cokoliv co vás napadne. Hlavní funkce je oddělovat a zdobit. Jsou silikonové a ohebné, takže skladovat se dají zmuchlané do malé hromádky.


Rilakkuma nádobky. Jsou opravdu malinké, uzavíratelné. Proto se hodí na tekutější dipy a omáčky, případně sojovku nebo nějaké sypání na rýži či koření. Jo přiznám se bez mučení, mám pro Rilakkumu slabost a taky pro Kapibarasana a Miffyho a pro pandy a pro milion dalších věcí.


Formičky nebo spíš tvarovátka na vajíčka jsou asi nejepičtější věc co mám. Vajíčko se normálně uvaří, ještě za tepla oloupe a vloží do formičky, která se uzavře a zaklapne. Po vychladnutí má vajíčko tvar médi nebo králíčka. Umíte si představit víc cute svačinu?


Tvarovátka na rýži. Musím říct, že jsem si zezačátku myslela, že to bude blbost. Ale ukázalo se to celkem užitečné. Mám ráda lepivou rýži. Používám obyčejnou Bask. Tohle jí hezky slisuje do pěkného tvaru odpovídající velikosti menšímu kopečku rýže. Jen je potřeba odhadnout množství a nenarvat jí tam moc.
Funguje to velmi jednoduše. Do toho co je na obrázku vespod nasypete rýži, pak to tím vrchním přiklopíte, přitlačíte, sundáte vrchní díl, celou formičku otočíte a vespod jsou další pohyblivá vyndavací víčka takže těma se to celé vytlačí ven z formy aby jste to nemuseli složitě vyklepávat.
Ještě mám jedny formičky, ale ty nejsou tak zajímavé, jsou vlastně jen trojhrané, určené jako pomocníčci na dělání onigiri.


Na ebay se dá tohle dohledat jako sandwich maker. Je to vlastně udělátko jenž vám okrojí kůrku u toustového chleba a spojí místo toho k sobě tu střídku aby se nevytrousila náplň. Blbý je, že to funguje jen u tousťáku větších rozměrů než je u nás běžný. Takže budete muset kupovat to balení amerického toustového chleba, které stojí 30kč. Navíc se pak vyskytne otázka co s tou okrájenou kůrkou.
Bohužel se mi zatím nepovedlo udělat dokonalý sandwich, nějak se mi střídka pořád trhá. Asi se budu muset spokojit s menší náplní.


Jeden s posledních přírůstků je silikonová poklička na hrnek s Maneki Neko (kočičkou pro štěstí pokud nevíte o co jde). Silikonová poklička krásně přilne k hrnečku, takže čaj stydne pomaleji, nic vám do hrnku nevleze/nespadne. Pokud si nosíte hrneček ven, je to super vychytávka. Pokud ne, tak je to aspoň roztomilé. Tohle je můj nejoblíbenější hrnek. Není roztomilý, ale je velký a mám ho už léta. Nemám ráda malé hrnky, protože člověk musí pak pořád běhat pro pití.


O Chef'n mlýncích na sůl a pepř už jsem se kdysi zmiňovala. Jsou opravdu celkem malé, ale díky tomu hezky padnou do mé malé dlaně. Na zadní straně mají magnety, takže můžou spokojeně viset na lednici a nemusí zabírat místo na poličce. U toho na pepř bych uvítala nějakou regulaci hrubosti mletí.


Nakonec se dostáváme k úplně megasladké věcičce. Miffy vykrajovátka. Skvělé na dělání sušenek nebo na vykrojení ozdobných kousků toustového chlebíku. Prostě vykrojíte a pak tam vyrazíte obličejík. Tohle prostě musí zpestřit jakékoliv jídlo nebo párty. Oba triky, jak sušenky, tak vykrojený tousťák už jsem vyzkoušela a Miffyho nedám z ruky.

6 komentářů:

  1. Páni, tomu se říká pořádná dávka roztomilosti po ránu :3
    Podobné Rilakkuma-bento jsem si před nedávnem taky vyhlídla a už se těším až mi přijde ^^ A možná si už konečně objednám i tu formičku na vajíčko =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do formičky na vajíčko jdi určitě, občas do ní sice vajíčko nepadne protože je větší nebo menší, ale vždycky tam je vidět alespoň ten obličejík. Hledej na ebay něco jako Mold Egg. Dá se najít za dolar a kousek, takže cena víc než příznivá.

      Vymazat
  2. Aww, to je všechno tak roztomilé, že mít takové věci, pravděpodobně bych skončila u toho, že nejím jídlo, ale pokouším se pozřít či ožužlat kuchyňské potřeby m(>ω<)m

    OdpovědětVymazat
  3. Hodně věcí jsem viděla, něco málo z nich mám, ale ty mlýnky/kořenky jsou prostě úžásnééé. Chci je taky !

    OdpovědětVymazat
  4. Bento box mám tiež ♥ Je to naozaj super vec a jedna z mála, ktoré mi spríjemňujú dlhé dni v škole, haha :D

    OdpovědětVymazat