úterý 9. července 2013

Malá omluva za neaktivitu

Minulý týden jsem se tu nevyskytovala z toho důvodu, že se konal Festival Fantazie. Pro ty kdo netuší co to je za akci, tu mám takové rychlé vysvětlení. Festival Fantazie, zkráceně FF, je akce, kam se jednou do roka sjedou lidé milující sci-fi, fantasy a jiné takto úchylné věci.

Trochu obsáhlejší popis letošního FF je asi takovýhle:
Představte si, že se na jedno místo sjede cca 2000 lidí, kteří jsou hraví a chtějí na týden zapomenout na své všední životy a prostě se všelijak bavit a užívat si.
Není problém potkat tu postavy z Harryho Pottera, steampunkově oblečené lidi, fanoušky My Little Pony: Friendship is Magic (taky okostýmované), Star Trek i Star Wars uniformy, slečny v sárí, orientální tanečnice a spoustu dalších. Samozřejmě i normálě oblečené lidi jen tak v triku a kraťasech nebo v obleku (což značí, že dotyčný má buď rád doktora Who nebo jde na ples).

Co se týče zábavy je jí opět nepřeberně. Z těch nudnějších věcí se dá chodit na zajímavé přednášky nebo do kina. Samozřejmostí jsou i různé výtvarné a naučné workshopy. Stejně tak workshopy bojové, taneční a jinak kontaktní.
Stále velké oblibě se těší i plesy, diskotéky, koncerty a jiné taneční zábavy. Protože kde jinde si člověk běžně zatančí ve viktoriánských šatech s Darth Vaderem nebo vidí krásný pár ze Star Gate jak hopsá na polku.
Dalším zdrojem zábavy mohou být hry. Ať počítačové nebo konzolové. Playstation 3 s Movem, Xbox360 s Kinectem, Nintendo Wii s Wii Mote. Singstar, DDR, DJ Hero, Guitar Hero, Rockband, Rocksmith....
A potom ještě specialitky typu Orclympiáda, která je jen pro silné muže (a sem tam nějakou ženu). Soutěže v lemtání piva, překážkové dráhy, hod elfem, skřetbal. Tahle linie obvykle mívá nejvíc boulí a odřenin, ale vše v přátelském a uvolněném duchu.
Samozřejmě platí i pravidlo, že co si člověk neudělá to nemá. A tak se vyplatí občas spáchat nějakou neplánovanou akci typu "Hon na poníky" nebo "Obejmi co nejvíc lidí"

Ale o čem je FF hlavně? O lidech. Je to o tom, že odhodíte své skutečné jméno, aspoň na chvíli zapomenete na všechny problémy z práce, sednete si na bar, před sokolovnu nebo před kino a dáte se do řeči s někým koho jste do té doby neznali a stejně si rozumíte.
Je jedno jestli je o 30 let starší než vy, jestli je to slavný český spisovatel, americký herec, ruská kapela, prostě jste tam a povídáte si, popíjíte, pak vám někdo nabídne vodní dýmku a vy přijmete. Někdo další vytáhne kytaru, další domácí medovinu a než se nadějete, zjistíte že váš čas končí a znáte asi 1000 nových lidí a nestihnete se před odjezdem se všemi rozloučit. Ale to vůbec nevadí, protože víte že příští rok se tu sejdete zase.

Timto děkuji Jardovi Houdkovi za skvělé fotky z FF a Bronies za to že jsou tak cute.

2 komentáře:

  1. Nezapomnělas na Pinkemenu s Molestií? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty bych rozhodně nezapoměla. Jenže kdybych se pokusila napsat úplně všechno co mám v hlavě tak by to bylo čtení asi na deset stránek.

      Vymazat