pátek 17. října 2014

Yankee Candle vosky

Po očekávané hysterii týkající se Yankee Candle a důrazném přesvědčování mé osoby jak moc se to vyplatí a je to skvělý, jsem si řekla, že vám udělám radost a teda to vyzkouším abych mohla dál říkat jak se to nevyplatí a je to předraženej navoněnej vosk i po tom co to zkusím.

Takže jsem nelenila a naklusala nejprve do Knih Dobrovský v Arkádách na Pankráci. Po zjištění, že tam maj velký kulový jsem se přemístila do Superstore v DBK Budějovická a tam toho měli o něco víc (i když to je pořád tak 1/10 toho co je na českém eshopu nemluvě o americkém).

Po asi 10ti minutách trapnýho očuchávání vosků zabalených v igelitu jsem mohla říct asi toto: "Třetinu vůní necítím protože jsou asi moc slabé a neprojdou skrz igelit, pár se jich už dokonce drolí jak tam jsou dlouho. Další třetinu cítím až moc a neumím si představit, že by mi to smrdělo doma. Zbylá třetina se dá rozdělit na ty co mi celkem voněli a ty co páchli jak vůně na hajzlík."


Vzhledem k tomu, že je podzim, vybrala jsem něco co mi vonělo podzimně. Halloween edice sice taky měli, ale popravdě mi nevoněla žádná z nich. Holt nejsem člověk kterému by voněla sladká kukuřice, marshmellow nebo pačuli (nevim co je pačuli, nikdy jsem to nepotkala naživo, umim si jen vygooglit obrázky, ale jsem si jistá že mi vosk který měl v popisu pačuli smrděl po 100x zesílené mátě a meduňce).

Takže na zkoušku teda vyhráli Amber Moon a November Rain. Na webu k nim píšou tohle:

Okouzlující hřejivá zlatá ambra, nesoucí se na vlnách večerního vánku s dotekem smyslného pačuli a santálového dřeva. Tato vůně dokonale podtrhne večerní odpočívání nebo vaší důvěrnou schůzku s někým blízkým. Vůně pačuli má afrodiziakální a antidepresívní efekt. Olej z pačuli má pižmově sladkou, silně kořeněnou a bylinkovou vůni. Rostlina pochází z Malajsie a Indie. Santálové dřevo je další vonnou složkou svíček Amber Moon.

(Listopadový déšť) Svěží dech podzimu. Chladivá a vzdušná vůně vlhkého spadaného listí, hřejivé ambry a čistého vzduchu. Intenzita vůně je silná.

No ehm....takže po přinesení domů jsem teda rozdělala ten Amber Moon protože mi padnul jako první do ruky. Švihla ho do aromalampy a očekávala zázrak. Tak po 5ti minutách jsem si všimla, že aromalampa začíná jaksi přetékat a to je odtátá teprv půlka toho zatracenýho vosku. Doprčic proč mě nenapadlo, že se to nerozpouští nějak hrozně postupně pomalu ale takhle brutálně najednou. Proč mě nenapadlo, že se to tam nemusí vejít? Jsem blbá! Vyndavám ten ještě nerozpuštěnej tuhej kousek a povede se mi pokapat voskem ubrus. Jdu googlit jak dostanu vosk z ubrusu.

Takže po vyžehlení ubrusu a sundání posledních zbytků vosku z něj, cca 15min od zapálení svíčky, zjišťuju, že mě začíná bolet hlava. Hmm že by to bylo tím, že žiju v garsonce a už je to tu solidně provoněný a já to nevnímám? No mohlo by to být tím. Sfoukávám svíčku a jdu vynést odpadky.

Skvělý! Na chodbě se můj nos vzpamatoval a po vstupu do bytu cítí něco jako pouťové bonbony. Takže kulový Amber Moon s vanoucí ambrou, smyslnym pačuli a santalovym dřevem, ale normální sladký bonbóny.

November Rain jsem zkoušela o pár dní později než Amber Moon a pro změnu byla solidně zklamaná. Nějak se nekonal pocit spadaného listí ani hřejivé ambry a čistého vzduchu, za to se konal velmi silný pocit vůně na hajzlík. Já snad musím mít nějaký trauma z dětství, které si nepamatuju. Nechápu jak to dělám, ale cítím něco mezi těžkou tlející květinovou vůní a oceánem....takže přesně ty hajzlíkový vůně.

Vůně se v bytě dokáže udržet pěkných pár hodin, bohužel my jsme zvyklý skoro pořád větrat, takže ve chvíli kdy otevřu okno je do hodiny všechno pryč.

Je pro mě hodně důležité si moct vosky očuchat, protože jsem ve vůních opravdu vybíravá a občas i u toho u čeho bych čekala, že mi to bude vonět, mi to nevoní. Takže objednávání přes eshop u mě asi nehrozí.

Dobrá uznávám, že aspoň malá část Yankee Candle k něčemu je. Nicméně pořád tvrdím, že je to předraženej vosk a ty svíčky bych si prostě nekoupila. Hodně se mi líbí doplňky co maj na amerických stránkách. Některé aromalampy jsou fakt hezký (a některý příšerný). Stínítka na svíčky jsou taky fajn. Ať už ty co vypadaj jako lampičkový nebo ty co vrhají stíny. A o svícínkách ani nemluvím. Vlastně asi jediné co by mě donutilo si koupit Yankee Candle svíčku by bylo příslušenství.

5 komentářů:

  1. Ty svicky, co se pamatuju, vonely u "tety" celkem hezky, ale nijak extra lip nez normalni aromaticke svice... A velkou cast tech Yankee svicek vlastne mela rozmistenou prave v koupelne a na zachode =D

    OdpovědětVymazat
  2. Na vosky jsem naběhla celá nadšená před rokem, jak to skvěle provoní byt... Vybrala jsem 3 vůně, přičemž jsem měla opravdu problém zvolit nějakou, která neevokovala záchodový osvěžovač. Už to mě zarazilo, ale říkala jsem si, že musím být divná. Nic takového jako provonění bytu se nekonalo, v obýváku to bylo sotva cítit a vůně se vytratila asi 15 minut po sfouknutí svíčky v aromalampičce. Za mě to prohlašuju za drahou, nepotřebnou a nefungující srandu.

    OdpovědětVymazat
  3. Moje mamka dostala kdysi davno jednu yankee candle darem. Neda se rict, ze by nevonela, to vubec ne, spise naopak, ac mame velmi prostorny byt, byla citit az prilis. Az tak, ze me z toho nezridka bolela hlava :) ale taky nemam pocit, ze by ostatni, tedy trochu slusnejsi svicky byly zvlast pozadu. Takze za me ne, jsou to vyhozeny penize :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzpomínám na jahodovou svíčku z Ikea. Byly to sice poněkud chemické jahody, ale provonělo to byt taky celkem kvalitně.

      Vymazat
  4. Nedávno asi 3 měsíce zpátky jsme byly s holkama očuchávat taky. Mají toho sice u nás o dost víc a taky věčně slevy (asi je nikdo nekupuje), ale taky se u mě žádná mánie nekonala.
    Docela mě tvůj článek rozesmíval, protože mi taky většina věcí voní jako sprej na záchod :D.
    Opravdu jsem si ji pro svou potřebu nikdy nekoupila, ale z očumování několika bloggerek vím, že se to většinou nemá nechávat rozpouštět celý.
    Vosky tedy sem tam koupím pro někoho, kdo je z takových blbostí hotový. Sobě si koupím radši svíčku z Ikey :)

    OdpovědětVymazat