neděle 16. dubna 2017

Japonsko - kolik co stojí

Pořád narážím na dotazy kolik co v Japonsku stojí. Tak jsem prošla a přebrala hromadu fotek z výletu uskutečněného v roce 2016. Snad se ty ceny moc nezahýbali a uděláte si představu kolik si máte našetřit. Pokud by vás zajímaly nějaké větší podrobnosti o tom co a jak když chcete jet, mrkněte na můj starší článek Jak do Japonska.


Letenka

První věc o kterou se budete starat je letenka. O té se není třeba složitě rozepisovat. Prostě mrkněte několik měsíců dopředu na různé vyhledavače letenek a hlídejte si akce třeba na zaletsi.cz či jiných slevových portálech. Běžně se letenka dá sehnat okolo 15 000 Kč.

JR Pass

Druhá věc k vyřešení, která bude stát hodně peněz, je Japan Rail Pass. Záleží na jak dlouho ho budete chtít. Dejme tomu, že vám bude stačit 14ti denní. Cena se trochu hýbe podle kurzu a záleží jestli jste ochotni trochu googlit a kupovat v zahraničí nebo u nás.
Přes stránky Student Agency je za 10 914 Kč. Na jrpass.com ho najdete 393 eur což je zhruba 10 500 Kč.  Na dojaponska.cz lehce nad 11 tisíc Kč.
Suma sumárum budete lehčí zhruba o 11 000 Kč.


Bydlení

Po příletu samozřejmě budete muset i bydlet. Záleží opět kolik vás pojede. Pokoje bývají nejčastěji pro 4 lidi, ale dají se samozřejmě sehnat pro dva nebo jakýkoliv jiný počet. Jen pokud jedete tři a chcete private pokoj, tak ne vždy se dobře pro takové číslo shání. Někdy není zbytí a vezmete pokoj pro čtyři s tím, že za posledního to raději doplatíte. Hodně udělá i to, pokud by jste toužili mít sdílený pokoj třeba s dalšími dvaceti lidmi. To pak bude cena o dost levnější.
Záleží i na tom, jestli dáváte přednost obyčejným levným hostelům, chcete nějaké tradiční ryokany nebo budete hledat bydlení přes Airbnb.

Dejme tomu, že jste se rozhodli jet se svým milovaným (jste tedy dvě osoby) a chcete private pokoj v obyčejném hostelu.
V Tokyu musíte počítat s vyššími cenami. Takže po chvíli hledání třeba na Hostelwordu zjistíte, že pod 1500 Kč za noc za pokoj pro dva se dostanete málokdy.
V Osace už to je třeba jen 1000 Kč a po chvíli hledání klidně jen 700 Kč.

Pokud se vám nezamlouvá žádný hostel v Tokyu, na Airbnb naleznete spoustu bytů třeba už i od té tisícovky za noc. Jen za tyhle peníze budete bydlet trochu (hodně) dál od centra. Stejně spíš narazíte na byty s cenou 1500 a víc za noc. Pokud vás jede víc a seženete byt, tak cena na osobu vychází levněji než v hostelech. O kousek. Ale hodí se to.

Na bydlení tedy pro jistotu budeme počítat trochu víc, protože kdo by si chtěl vyzkoušet v Japonsku spát na ulici, že. Takže berme to jako 700 Kč na člověka na noc. To nám za těch 14 nocí (dobře plus mínus, záleží na jak dlouho letíte) dává 9 800 Kč.

Cestování

Pravděpodobně se budete pohybovat i nějakou tou MHD. A i když na JR vlaky/metro/trajekty vám platí JR Pass a vozíte se zadarmo, tak spoustu dopravních prostředků vám tahle kouzelná kartička neplatí.
Kupovat si tedy budete buď papírové jízdenky nebo si pořídíte plastovou kartičku na kterou si nabijete kredit. Z mé zkušenosti člověk obvykle popojíždí metrem za zhruba 160 yenů alespoň 4x denně.
Samozřejmě jsou tu třeba výlety busem k nějakému chrámu a tak. Budeme tedy počítat pro jistotu 1000 yenů (zhruba 230 Kč)  na den aby se vám pak dobře hýřilo a cestovalo. Takže za 14 dní nám to udělá 3 220 Kč.

Jídlo

Jídlo je hodně flexibilní položka. Můžete se živit vyloženě za pár korun a nebo tam můžete projíst jmění. To je jen na vás. Pokud jste normální slečna se skromným apetitem, nemáte žádné alergie nebo nejste vegetarián, jste vysmátí. Jako chlap co rád jí a nestačí mu bochánek rýže k večeři, máte trochu problém. Samozřejmě člověk si chce tenhle výlet užít a tak asi těžko bude celou dobu frčet na instantních polévkách. Zkusíme si cvičně sestavit takové malé, ne příliš přežírací menu.

Snídaně: láhev vody nebo zeleného čaje - 100 yen, sendviče (či jiné plněné pečivo) - 250 yen

Oběd: lahev vody č. 2 a 3 - každá 100 yen, nějaký malý bento boxík či pár věcí na špejli - 340 yen

Večeře: vodu vám v restauraci dolévají zdarma, zajdeme si třeba na kari s řízkem a rýží, dají se najít i levnější, ale vezmem to jako zlatou střední cestu, kdy se nám nechce hledat - 950 yen

Mlsání: balíček KiteKatu 285 yen

Na snídani i na oběd jsem dala věci co se snadno jí v ruce, protože stejně někde budete courat po chrámech a památkách a na pořádné jídlo si zajdete večer. Pravděpodobně asi utratíte víc než 2000 yen (460 Kč) protože budete chtít ochutnávat. Tahle částka asi některým z vás přijde dost velká. Zkuste si na chvilku představit, že si koupíte sendviče, vody, nějaký kus grilovaného kuřete a večeři v restauraci tady v ČR. Myslím, že teď už vám ta částka nepřijde až tak velká. A pokud ano, pohrajeme si klidně ještě víc.

Snídaně: voda 100 yen, nějaký sladký plněný bochánek 100 yen
Oběd: voda 2x 100 yen, onigiri taky 2x protože máme trochu hlad 100 yen každé
Večeře: voda 100 yen, instantní polévka 120 yen
Takže ano můžete utratit 820 yen (188 kč) za celý den, ale neužijete si to.

snídaně šampiónů
třeba oběd

pro někoho mlsání, pro někoho oběd

Pro mě přejídací večeře na hostelu

Večeře ve městě

Pokud se nebojíte hledat, nemusíte využívat jen klasické konbini jako 7-Eleven či Lawson. Klidně mrkněte do místních sámošek, stánků, menších restaurací, klidně i do Don Quijote. Třeba právě ten Don Quijote byl fakt hodně levný a dalo se tam najít dobré instantní jídlo, různé sladké i slané mlsání, zelenina, pití a omáčky.
Pozor veškeré ceny jsou bez daně. Tak doufám, že vás tu nějak nematu. Mě už to přijde tak automatické, že když něco stojí 100 yen, tak se platí 108 yen, že se zapomínám o tom zmiňovat.

instantní polévky

ultra levná instantní polévka

trochu větší packy instantních polévek kdyby jste jó chtěli šetřit

Monster za cca 40 Kč, to je jak u nás

Dobrý kafe v plechovce u nás za 23 kč asi neseženete

Tohle taky vyjde stejně jako v ČR


2 litry čaje nebo čaje s mlékem za 40 Kč


Ovoce a zelenina je drahá legrace

Sladkosti jsou trošinku dražší

Omáčky zvládnou spoustu jídel udělat ještě lepší a jsou levné

Z fotek vidíte, že když hledáte, dostanete se na podobný ceny jako u nás. A tohle bylo v Asakuse. Vlastně nejvíc se fakt nevyplatí kupovat zeleninu a ovoce. Na druhém místě jsou asi různé druhy sladkostí. Třeba čokolády někdy mají jen 50g a stojí trochu víc než u nás 100g. Pak jsou různá megadobrá plněná pečiva, která ovšem v přepočtu na cenu a zaplácnutí člověka taky nejsou nikterak levná. Někdy je seženete za 100 yen, někdy klidně za 200 nebo 300 yen. To u nás za plněnou housku nejspíš nedáte.

Fasty jako McDonald, KFC jsou na tom cenově podobně, jen mají i lokální věci, které někdy stojí za to vyzkoušet. Drahé bývají různé francouzské a italské restaurace. Stejkárny či grilování masa taky vychází dost draho. Jsou levné sushi kde seženete třeba dva kousky nigiri lososa za 20-25 Kč a jsou taky drahé sushi kde za pár kousků rýže s rybou necháte 250 Kč.

KFC




Atrakce

Další položka na seznamu by mohly být různé vstupy do parků, chrámů, muzeí a dalších zajímavých turistických míst. Tahle sekce je pro mě neodhadnutelná. Nevím jak moc chcete po těhle věcech lozit. Pokud vás bere Sanrio Puroland, Disneyland, Universal studio, připravte si tisíce až deseti tisíce korun. Pokud chcete poznávat spíš přírodu, parky, opuštěná místa, nebude tahle položka možná ani v řádu jedné tisícikoruny.

Pod atrakce spadá patrně i návštěva herny kde si můžete vytáhnout z ufocatcheru plyšáka nebo si zahrát některou z hudebních her, případně se vyfotit ve fotobudce. Opět je jen na vás jak jste zruční a jak moc vás to baví. Já nemám problém nechat v herně třeba 400 Kč za návštěvu.

Na atrakce si zkusme jen tak z legrace vyhradit třeba 5 000 Kč. Není to ani moc, ani málo. Do pár muzeí, chrámů i zahrad se s tím podíváte.

Nákupy

Totálně random položka, kterou každý z vás bude mít jinou. Někdo bude chtít přivést domu horu kozatých anime figurek, někdo tunu kosmetiky, někomu stačí jeden lolita obleček, jiný bude chtít třeba Liz Lisa kabelku....

Dejme tomu, že se trochu rozšoupnete/moc nerozšoupnete (záleží na úhlu pohledu) a za nákupy necháte v Japonsku 10 000 Kč.


Pojďme tedy ke konečnému součtu. Prosím neberte daná čísla jako zákon. Jsou to skutečně jen hrubé odhady aby vám nastínili tušení jak moc budete muset makat aby jste se do toho vysněného Japonska podívali.


  • letenka 15 000 Kč
  • JR Pass 11 000 Kč
  • ubytování 9 800 Kč
  • cestování mhd 3 220 Kč
  • jídlo (min 460kč/den x 14dní) 6 440 Kč
  • atrakce 5 000 Kč
  • nákupy 10 000 Kč

Celkem nás tedy na 14 dní to děsivě drahé Japonsko vyjde zhruba na 60 000 Kč. Letíte přes celou planetu, cestujete shinkansenem, který umí svištět 300 km/h, poznáváte novou kulturu, přejídáte se nemravně levným sushi, jste šťastní. Ano není to málo peněz, spousta lidí tyhle peníze jen tak nenašetří. Chvíli to potrvá. Pokud jste pracující člověk a povede se vám měsíčně hodit stranou aspoň 5 000 Kč, tak gratuluju, protože za rok můžete jet.

P.S. samozřejmě se na tohle všechno můžete vykašlat a jet do Japonska třeba jako dobrovolník na nějakou farmu. Bydlet budete u rodiny, třeba vás budou i živit, vy pro ně budete trhat 12 hodin denně jahody a zaplatíte si nejspíš jen letenku a nějaký "drobný".

4 komentáře:

  1. Tak koukám, že cenově jsme se s částkou, co bude třeba našetřit, trefili, najs :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud to jde, obvykle raději doporučuju víc. Zvlášť pokud jede člověk prvně. Protože to moře úžasných věcí, plyšáků, figurek, knížek, prostě všeho, bude chtít přivést domů a bude mu líto když se bude muset hodně omezovat.

      Vymazat
  2. No, tak na Japonsko si budu muset ještě pár let počkat :) taky jsem zastáncem toho, že dovolenou si má člověk užít a ne muset počítat každou korunu :)) Indie to jistí, no :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele já věřím, že by to šlo i levněji. Třeba by se dalo jet čistě jen přírodu a bydlet v nějakých vesničkách nebo klidně i pod stanem. Ale i když má Japonsko krásnou přírodu, strávit čistě jen v ní 14 dní aby ušetřil, by bavilo málokoho. Případně hledat ty nejlevnější ubytování ve městech a to nejlevnější jídlo. Prostě pár let šetření a člověk si to užije se vším všudy.
      Zrovna Indie mě naprosto neláká a z vyprávění kamarádů mám husí kůži. Dětské gangy co se je pokoušeli okrást, dospělí co se je v jednom kuse pokoušeli okrást, lidi umírající na ulici, mrtvoly v řece, lidi co se s váma nebudou bavit protože jste žena, všudypřítomná špína, průjem pokud člověk striktně nehlídá co jí a ochutná něco nevhodného na ulici. Ne to fakt není země pro mně.

      Vymazat