úterý 21. ledna 2014

Co je Decoden a jak na něj

Decoden nebo taky Deco Den vznikl v Japonsku. Což asi nikoho nepřekvapí, protože na to aby jste vzali libovolný předmět a oplácali ho tunou kravin ani nikde jinde přijít nemohli.
Původně se jednalo o zdobení nehtů, tenkrát se to ještě nejmenovalo Decoden ale Keitai art (prostě si představte nehet oplácanej spoustou šutáků a perel). No a pak jednoho výrobce mobilů napadlo, že by bylo docela cool oplácat blýskavýma šutrákama mobil a Decoden byl na světě.

Pak už nebyl problém zásobit decodenu chtivé školačky dostatkem zboží. Obchod se hezky rozjel a začli se prodávat už hotové kryty na telefony, přímo nazdobené telefony, sady na vlastní nazdobení. Pak se to rozmělnilo ještě víc a jelikož člověk je mnohdy tvor spořivý, začali se vymýšlet různé levnější varianty a hlavně osobitější. Takže dneska se dá už cokoliv koupit zvlášť. Ať je to pár růžových perliček, blýskavé kamínky, dortíky nebo vaše oblíbená postavička.


Pokusy o nějaký větší decoden jsem podnikla přesně dva. Jeden jste zahlídli už minule a když jsem pročítala komentáře, přesvědčili jste mě že další článek nemůže být o ničem jiném než decodenu. Takže na obrázku vidíte můj úplně první pokus o decoden. Je to obal na Nintendo 3DS a ten obal je díky nazdobení snad těžší než samotné Nintendo. Ta zelená dortíkovitá věc v levo je velmi nepraktický squishy (měkký, pěnový a mačkací) přívěšek.


Tohle už je druhá věc co jsem spáchala. Je dělaná trochu jednodušší metodou, to vysvětlím později. Asi neuhodnete co to je. Jednou, když jsem se válela ve vaně, mě napadlo, že koupelna je jedno z mála míst, které bylo ušetřeno mého sladkého řádění a tak jsem to napravila. Je to krabička na šťourátka do uší.

Návod na decoden:

Sedněte si k internetu, najděte si na ebay nebo etsy slovíčka jako decoden, resin, cabochon, prohledejte sekci Scrapbooking & Paper Crafts. Objednejte si buď nějakou sadu, nebo to co se vám líbí. Pokud chcete dělat i barevnou polevu, mrkněte se i po barevném lepidle/polevě na decoden (každý prodejce tomu říká malinko jinak). Taky si nezapomeňte objednat obal na to co chcete zdobit. Zdobit třeba přímo mobil a pak brečet že už to nejde dolu by bylo trapný.


To co vidíte na obrázku je cukrářské zdobítko. Holt pokud chcete mít polevu úpravnou v pravidelných tvarech, tak se bez toho neobejdete. ALE neberte žádné mamince z šuplíku. Když ho použijete, silikon z něj pak už nejde dolu a vypadá takhle:


Dál budete potřebovat již zmíněný silikon, protože ten nám hezky asociuje sladkou šlehačku a lepí takže v něm věci zatuhnou tak, že už je nikdy nevyndáte. Já používám tenhle, protože to byl první co mi padl do ruky. Bohužel trochu po zaschnutí lepí, takže je časem decoden mírně zaprášený. Seženete ho asi kdekoliv.


Taky se hodí cukrářský pytlík nebo pevnější igelitka a ještě párátko.

Když už teda všechno máme, můžeme to udělat jednoduše nebo složitě. Jednoduchý způsob znamená, že si vezmeme všechny sladkosti co chceme použít a rozložíme je cvičně po krabičce. Kritickým očičkem zhodnotíme jestli to nevypadá blbě a poupravíme. Pak to pečlivě sundáme někam stranou a zachováme rozložení. Na krabičku naneseme silikon. Bacha lepí jak mrcha, takže neplácat to vedle na stůl. Silikon pak párátkem tak jako našleháme a dáme zpátky ty zdobící sladkosti, tak jak jsme si je předtím rozmístili. Místama to můžeme zalít nějakým tím barevným lepidlem pokud chceme simulovat polevu.

Těžší způsob se v podstatě liší jen tím, že silikon vymáčknem do zdobícího pytlíku (v kterém už je připravené cukrářské zdobítko) a pak tím úhledně zdobíme krabičku. Pokud uděláte chybu, tak jste v pytli protože se to moc odstraňovat nedá, ale dá se to aspoň trochu maskovat další vrstvou silikonu.

To je celé kouzlo decodenu. Jestli jsem to vysvětlila nějak nepochopitelně, tak mrkněte na youtube, je tam spousta návodů.

P.S. Pokud mám v historické části chybu, tak se zažranějším příznivcům omlouvám, může za to wikipedia.

12 komentářů:

  1. Ať žijí roztomilé a nepraktické věci. Teď jenom přemýšlím, co bych takhle mohla "zprznit", aby matka nešílela. Začít na nějaké obyčejné krabičce by nebylo špatné.

    OdpovědětVymazat
  2. Vůbec by mě nenapadlo, že je to vlastně takto docela jednoduché. Teda, alespoň jak to čtu, jednoduše to zní a přitom je mi jasné, že by se mi při podobném zdobení podařilo sprznit tisíc a jednu věc minimálně :D
    Krabička na šťourátka je úžasná~

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevíš dokud to nezkusíš. Navíc si představ jak by ti ostatní záviděli třeba decoden penál

      Vymazat
  3. Jéj, zrovna v sobotu jsem se konečně odhodlala pro docoden mobilu (který se mi mimochodem vcelku povedl =) ) A ještě se chystám vylepšit si takto sluchátka ^^
    A máš to moc pěkné :3 Navíc by mě nikdy ani nenapadlo decodenovat i krabičku na šťourátka =D

    OdpovědětVymazat
  4. Dovezla jsme si šlehačku přímo v tubách z Japonska, ale bohužel jsem se k prznění věcí nedostala před odjezdem do pryč, takže se jen modlím, že to kompletně nezatuhne ještě v tubě, než se vrátím (i když to už možná budu na růžovou šlehačku na mobilu stejně moc stará). Ještě na gymplu jsem si polepila mobil přímo kamínky, použila k tomu chemopren a po dvou letech zjistila, když kamínky začaly odpadávat, že to taky slušně leptá plast. =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chemopren doma momentálně nemáme, ale jednou jsem v nouzi zkusila vteřiňák. Nebyl to dobrej nápad. V podstatě obalí ty hezky lesklé kamínky a udělá z nich matnej omatlanej hnus. Jo a Herkules jsem vlastně jednou taky zkusila. to se pak olopla celá vrstva spojená Herkulesem.

      Vymazat
  5. Prosim ta spravila som si decoden obal so silikonom ale strasne smrdi!! Neviem co mam robit je to sanitarny silikon, strasne smrdi dala som ho na balkon na cely den a vkuse smrdi.. aky je konkretne tvoj?? Prosim porad..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni některé silikony smrdí. Je možné, že to za nějaký čas poleví. Asi nemáš jinou šanci než čekat a doufat že to přestane tolik smrdět nebo si koupit nějaký jiný silikon a zkusit udělat jiný obal. Zkus počkat ještě pár dní a uvidíš zda se to zlepší

      Vymazat
    2. Ten tvoj ceys co mas na fotke smrdi? Nasla som ho na internete ak nesmrdí objednala by som ho :) a tuto tubu normalne vytlacas rukou?

      Vymazat
    3. Taky trochu silikonově smrdí, ale fakt to není nic hroznýho. Pokud máš poblíž OBI nebo Bauhaus nebo alespoň nějaké železářství, stačí zajít tam a nemusíš ho objednávat. On tenhle má zas tu nevýhodu že i po zaschnutí lepí takže se na něj chytá prach. Pokud do něj uděláš větší díru, tak se dá v pohodě vytlačovat i z tuby.

      Vymazat
  6. Ahoj, chcela som sa spýtať jednu vec :3
    Chystám si spraviť Decoden obal už dosť dlho...ale nastala jedna taká vec, nechcem kupovať cez Ebay alebo Aliexpress atď tie malé doplnky(cabochons), tak sa chcem spýtať či by to nešlo objednať z Cz alebo Sk e-shopu :)....dúfam že odpíšeš...vopred ďakujem za odpoveď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, upřímně netuším jestli v ČR někde něco takového mají a pokud ano, tak patrně za dost brutální ceny. Zkus pohledat na googlu a uvidíš. Můžeš vyzkoušet mrknout po obchodech s korálky jestli tam není něco zajímavého. Nebo to udělej hodně originálně a prostě použij hračky z kinder vajíček nebo nějaké hlouposti z takových těch dětských náramků s plastovýma korálkama a postavičkama.

      Vymazat