úterý 10. března 2015

Sephora hate

Jak jsem psala nedávno na facebooku, vypadalo to, že mám po dvou letech konečně práci a tak jsem se vydala podívat do Sephory. Ano opravdu jsem se chtěla jen podívat, často tam chodím na čumendu, stejně jako do Douglase. Obvykle se mi tam totiž zas tak moc věcí nelíbí a když se mi něco líbí tak je to drahé, případně je to sice drahé, ale já se stejně rozhodnu to koupit a nemají to. Nebo ještě další případ, vím jaká je skutečná cena a že na netu se to dá sehnat levněji. Takže se prostě jen procházím mezi regály, koukám na hezké barevné hlouposti a pěti prodavačkám odpovím na pozdrav a řeknu, že jsem se přišla jen podívat.

Tím jsem vlastně shrnula to hlavní co mě na Sephoře sere. Předraženost a neustálé odhánění personálu. Jenže i dál by se našli nepěkné věci o kterých už asi spousta lidí ví a stejně tam pořád nakupuje. Tak třeba přeceňování produktů když se blíží slevy. Jako že hoděj o několik set vyšší cenu a pak to slavnostně zlevní o 20% a jsou na ceně kterou to stálo celou dobu. A to se vyplatí...nebo ne?

Tak nějak nedovážení některých věcí nebo jejich dovážení ve velmi malém množství. Krásný příklad naprostého nedovážení jsou adventní kalendáře. Výmluva prodavačky když jsem se na to ptala zněla: "To by bylo děsně drahý, to by se tu neprodávalo".

Příklad dovezení děsně málo kusů byla paletka Pretty Rebel od Too Faced, kterou jsem fakt chtěla a běhala po celý Praze jak kretén a nikde jí už neměli. Na jedné prodejně měli poslední vystavenou, do které skoro nebylo hrábnuto, ale prej mi jí prodat nemůžou protože je to vystavený vzorek. Určitě si jí pak některá z těch prodavaček odsyslila domu pro sebe. Vlastně docela často vídám vystavené paletky, které vlastně nemají.

Příhody se zlevněným zbožím. Já osobně takovou příhodu nemám, protože fakt v Sephoře nakupuju minimálně, ale na pár blozích už jsem četla rozčarované recenze o tom kterak si slečna koupila třebas rtěnku za 500kč, v izolepou zalepené origo krabičce, doma jí rozdělala a zjistila, že kus rtěnky chybí. Jako já chápu, že to bylo ze stojanu kde je zlevněné zboží, ale když je krabička zalepená, tak čekám že je produkt v pořádku a nikdo s ním nic neprováděl. A o to víc to čekám, když je to rtěnka co stojí i po slevě takový prachy!

K tomuhle článku mě dohnala zkušenost z posledního nákupu (a o které jsem na tom fb psala). Nějak se mi totiž ta čumenda zvrhla a rozhodla jsem se koupit si dva štětce co byli ve výprodejovém stojanu. Barevně se mi hodili k ostatním co mám doma a popravdě už mě přestává bavit po každém nalíčení oka ten štětec čistit nebo ještě hůř, dělat to v průběhu líčení. To je ta nevýhoda když se člověk líčí sytýma nebo tmavýma barvama.
Jeden štětec byl v pohodě, měl zadělané štětiny víčkem a plastovou fólií. Druhý byl bohužel v regálu jen tak a tudíž se mi před očima promítly ty davy lidí co na štětec předtím sahali. Jako né že bych byla extra cíťa, ale představa kolik je na tom bakterií se mi fakt hnusila. Jenže byl poslední a já ho fakt chtěla a tak jsem zatla zuby, řekla si, že aspoň konečně pořádně zapřáhnu do práce čistič/dezinfekci na štětce co mám na stole.

U kasy tedy paní prodavačce povídám, že tenhle tam byl poslední a že nemá víčko, ale že si ho stejně vezmu a případně doma vyčistím. Ona na mě koukla jak na exota a povídá: "To je v pořádku, my ho nepoužívali na líčení takže je čistej". Teď jsem zas čuměla jak puk já. Ona by jako fakt byla schopná tím totálně osahaným štětcem někomu hrabat na oko? Sakra na oko! Oko který je citlivý a podráždí ho každá blbost? Přeju jí, jestli je fakt tak blbá nebo takový prase, aby dostala nějakou pořádnou vyrážku, ekzém nebo se jí aspoň udělal beďar. Prostě základy hygieny neasi.

No a pak mi nabídla Sephora kartičku. Zatím jsem vždycky odmítla, ale v rámci vnucování kartičky mi slečna prodavačka sdělila, že k narozeninám dostanu dárek v podobě stínů. Opět jsem čuměla jak puk a vypadlo ze mě jen ironické: "Sem myslela, že tohle maj jen v americký Sephoře". Nicméně jsem byla ujištěna, že dárek bude a tak licitování pokračovalo, nadiktovala jsem své jméno, adresu a telefon a odešla jsem s bílou plastovou kartičkou přilepenou ke kusu papíru.

Doma jsem si ten papír přečetla a nestačila se divit a smát co to je za povedenou firmu. Podívala jsem se i na internetové stránky Sephory a bavila se dál.


Nevím jak se pozná jestli je kartička aktivovaná nebo ne. Každopádně na jejich stránkách jsem našla tuhle větičku "Máte již kartu Sephora White a přejete si ji aktivovat? Prosíme, jděte na: http://www.mojekarta.sephora.cz/". Prodavačka mi neřekla jestli se karta aktivuje nějak hned nebo to musím udělat přes net, ale hned další věc co jsem našla mi dodala odvahy "BONUS NA UVÍTÁNÍ pokud uvedete svů email". Na ten se mě ta sviňa neptala. Já chci svůj bonus! No údaje včetně čísla karty mě to nechalo zadat, takže čekám nějaký skvělý bonus. Bohužel mi teda zatím nedorazil potvrzovací email, ale za pár dní přišla SMS. Na prodejně jsem byla 4.3, elektronicky aktivovala kartičku 5.3. a 7.3. mi přišla SMS. Myslím, že údaje o zákaznících musí posílat poštovníma holubama, jinak je mi záhadou proč to trvá tak dlouho a proč zatím nemám slibovaný potvrzovací mail.

Jsem zvědavá jestli při příštím nákupu dostanu slibovaný lak na nehty dle vlastního výběru (Lze vybírat pouze z odstínů laků, které jsou aktuálně na dané prodejně k dispozici. Platí pouze 1 měsíc od prvního nákupu v Sephora a jen do vyčerpání zásob.). Jeden jsem už kdysi dostala zadarmo při dnech Marianne a je dost řídký, náchylný na praskání a je ho málo. Sama bych si ho nekoupila. Nicméně tohle je asi jediný bod, který by mě mohl motivovat k nějakému malému nákupu. Kdybych pokaždý dostala třeba nějaký levnější Sephora produkt zdarma.

Největší výhoda bílé kartičky je bezesporu ta obrovská sleva. Představte si to, za nasbírání 650 bodů nebo 4 nákupy je celých 10%! Přičemž "Ze všech nákupů uskutečněných tentýž den se započítává pouze jeden" a jeden bod se rovná 7kč. Takže když utratíte 4550kč, tak máte nárok na 10% slevu. Bomba ne?! Ano hnidopichové řeknou, že si klidně můžu koupit 4x nějakou tužku za 100kč ze slevového stojanu. Ale furt to jsou čtyři stovky který se dali investovat líp než škudlit na 10% slevu.

Takže všichni kdo máte bílou kartičku, záviďte těm co jí nemaj a vezmou si zadarmo kupónek co rozdávají Sephora hostesky v obchodních centrech a na kterých je 20% sleva. Tohle prostě nemá logiku. Nehledě na to, že 10% slevu po utracení takových prachů považuju za docela velkou urážku a výsměch. Vlastně je to pro mě ekvivalent chrstnutí kýblu sraček přímo do ksichtu.

Ale když to zvládnete a uděláte ty čtyři nákupy nebo 650 bodů, tak dostanete luxusní černou Sephora kartičku a pak to teprv bude něco. Pořád budete mít tu skvělou slevu 10% za každý 4 nákupy nebo 650 bodů, ale navíc vám budou podle toho co píšou na stránkách, chodit nabídky a akce jenom pro vás (a tak dalších 1000 lidí co tu kartičku maj). Taky si budete moct užívat slevy 20% při VIP dnech, dostanete bonusové body jako dárek k narozeninám a pak teda prý i nějaký opravdový dárek. Popravdě to vidím na nějakou malou Sephoří paletku s cenou do 200kč. A asi to bude to co mi slibovala ta prodavačka.

Česká Sephora těží ze spousty lidské blbosti, lenosti nebo neznalosti. Jinak si neumím představit proč by tam člověk měl nakupovat věci které sežene i jinde tady v ČR a mnohem levněji. Jako největší lákadlo vidím to, že to máte hned, byť o několik set korun dražší. Rozhodně by neškodilo vzít si příklad z americké Sephory. Schválně se zkuste podívat na jejich bonusový systém a systém dárečků.

9 komentářů:

  1. Pamatuju si, jak jsem jednou na netu ty jejich kartičky a výhody zkoumala a pročítala, a jak jsme se tomu následně řehtala, klepajíc si na čelo :D

    OdpovědětVymazat
  2. Sama chodím do Sephory jenom očuchávat parfémy, které si pak objednám na internetu minimálně o třetinu levnější. Opravdu se těm cenám nepřestávám divit a ještě víc mě fascinují lidé, kteří jsou skutečně ochotní tam utrácet. Sephora kartička je taky pěkný úlet, to už je užitečnější snad i ta billa karta, nebo ikea family, s kterou dostanu kafe zadarmo :D Myslím, že tvůj hejt je zcela oprávněný! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. Na Billa kartičku se ti aspoň načítají nějaké body a můžeš si pak koupit nesmyslně drahý hrnec(či jinou věc) se slevou a dostat se na nějaký rozumný prachy. IKEA má aspoň to kafe. A ani jedna z těch kartiček si nehraje na něco lepšího. Sephora ano. Ale abych nebyla zlá, tak mi v poslední době začínají vadit i některé ceny v Rossmannovi a DM. Opravdu jen některé, protože když na netu člověk narazí na cenu za stejný produkt která je o polovinu nebo i dvě třetiny nižší, nutí ho to už k zamyšlení kolik na tom tedy ta drogérie vydělává.

      Vymazat
  3. No a s tím dárkem k narozeninám - v létě jsem si ho chtěla vyzvednou v prodejně v Palládku - tak jsem tam jen tak brouzdala a přemýšlela, zda nevyužiju nabídky od přítele, že si mám vybrat ještě něco jako dárek od něho. Každou chvíli mě nějaká vystajlovaná slečna mila oslovila, usmívala se na mě jak měsíček na hnoji a lákala ke koupi produktu. Tak nějak jsem zjistila, že teda fakt nic nepotřebuju, a šla jsem k jedné, že bych měla prosbu, že si jdu vyzvednou dárek k narozeninám. V tu chvíli jí úsměv pohasl a začala se na mě ksichtit. Vrcholem pro ní bylo, že si ta socka, co si došla pro dárek zadarmo a ani nemá tolik slušnosti, aby si něco koupila, nevytiskla kuponek a má to v mobilu! Byla opravdu velice hrubá, to mě naštvalo, i řekla jsem si, budeš asertivní - tak jsem si nechala zavolat její nadřízenou a požádala o dárek jí. Ta se na mě ušklíbla, že jako co chci, že to MUSÍM mít vytištěný. Oponovala jsem jí, že jsem si zjistila, že to můžu mít i v mobilu a je to přímo z jejich FB stránek a ať si tedy zavolají někam, kde by jim to potvrdili. Na to mi odsekla, že teda kvůli mě nikam volat nebude. Tak jsem řekla, fajn, tak to vyřídíme jinak a odešla. Jelikož jsme jeli vlakem, došla jsem si do Sephory na Hlavním nádraží a zeptala se slečny, jestli nemá problém s vydáním dárku, když mám kupónek jen v mobilu. Začala se smát a úplně normálně ho vydala a ještě přihodila vzoreček. Bez problémů, bez ksichtění, člověk neměl pocit, že je šmucka, co o něco dyndá. No a o své úžasné zkušenosti jsem pak napsala elaborát přímo na Sephoru. Nějak mám pocit, že čím mladší prodavačka, tím větší arogance. Občas zajdeme do Sephory v Plzni a tam bývají "starší" paní - nikdy se neksichtí, vždycky se s nimi dá dobře popovídat o produktech a jsou velice milé, i když si člověk nic nekoupí.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za skvělou příhodu do sbírky. To je fakt neuvěřitelný. Popravdě nechápu proč byly ty prodavačky tak protivný. Jde to snad z jejich peněz nebo co? A souhlasím s tím, že starší prodavačky nemusí být takové škarohlídky. Už si něco zažili, nic je nepřekvapí a nemusej být tak vyjevené a hrát si na pány světa protože ony jsou ty vyvolené co můžou dělat v Sephoře. I když určitě se najdou i milé mladé holky, je to jako s lidma, občas prostě narazíš na blbce. Pak nepomůže nic jiného než se mu vyhnout a jít prostě jinam, nebo být hodně zlá a vydupat si co chceš. Střídavě aplikuju obě varianty, podle toho jak špatnou mám ten den náladu.

      Vymazat
    2. Něco podobného jsme zažily s maminkou v Yves Rocher, kde byl jako dárek k narozeninám bez nutnosti nákupu krém na ruce. Slečny hned přiskočily, začaly povídat, ukazovat a mazat a pak byly strašně vykulené a naštvané, když jsme jim řekly, že jdeme jen pro krém- daly nám ho, ale to opovržení bylo neuvěřitelné. :D

      Vymazat
    3. já do sephory chodím teda poměrně často a taky se často vytočim:D ale na hlaváku mám opravdu jen dobrý zkušenosti:) slečny milý, ochotný.. i dokonce lidsky.. jedna mi poradila ať si nekupuju řasenku od sephory, že je fakt na nic:D :)

      Vymazat
  4. Jsem vlastníkem černé kartičky a stojí za stejnou bačkoru jako bílá - už jsem v Sephoře kvůli všemu výše uvedenému nenakupovala tak dlouho, že mě asi vyškrtli z databáze, neb mi žádné skvělé osobní nabídky už nechodí.

    Jediná skvělá Sephora je v Paříži v období slev, 50% na značky jako Lancome, Armani a spol. beru. Sice je trochu podezírám, že přesně půlka to není, ale rozhodně to je pořád o dost levnější než ostatní obchody a duty free. A mají obrovský výběr.

    No a pak samozřejmě všechny Sephory v Americe, protože ty sety miniatur skoro nikde jinde nejsou... ale to je sakra z ruky. :/

    OdpovědětVymazat
  5. V sephore uz jsem nějakou dobu nebyla, upřímně - nejraději proste nakupuju online:-)

    OdpovědětVymazat